Украинский историко-фортификационный форум

relicfinder.info
Текущее время: 25 апр 2019, 21:44

Часовой пояс: UTC + 2 часа




Начать новую тему Ответить на тему  [ Сообщений: 4 ] 
Автор Сообщение
 Заголовок сообщения: Підземелля Середнього (Закарпаття)
СообщениеДобавлено: 14 июн 2013, 21:19 
Не в сети
Младший лейтенант
Младший лейтенант
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 02 окт 2009, 19:35
Сообщения: 364
Откуда: м.Кагарлик, Київська область
Екскурсійну поїздку до підземель смт. Середнє (Ужгородського р-ну Закарпатської обл.) я здійснив іще 12.10.2011 р.

Спочатку, як завжди, трохи історії.
Село Середнє вперше згадується у письмових джерелах у 1384 р. В цей час воно вже було досить великим поселенням, оскільки мало свого урядника (офіціаліса). На початку XV ст. поселення стає центром однойменної домінії, володарями якої була родина Палоці. З часом його значення зростає, і воно з простого села перетворюється на містечко (1455 р.). Після того, як родина Палоці вимирає, Середнє на початку XVI ст. переходить до їхніх родичів, родини Добо – однієї з найбагатших в Угорщині (словацького походження – «Добо з Руської»). Найвідомішими її представниками були брати Ференц (березький наджупан) та Іштван (трансільванський воєвода).
Останній є національним героєм Угорщини. Народився Іштван Добо приблизно 1500 р. У 1549 р. його призначили капітаном фортеці у м. Егер. Під час чергової турецької навали в 1552 р. він очолив героїчну оборону Егера, коли його гарнізон з 1935 воїнів вистояв проти армії Османської імперії, чисельність якої, за різними даними, становила 80, 120 чи навіть 150 тисяч. Після цієї перемоги король Угорщини подарував йому кілька тисяч полонених турків.
Полонених пригнали у Середнянський маєток Іштвана Добо, де вони вирубували кирками та укріплювали підземелля. Роботи велися «до останнього турка», не вижив ніхто. Підземелля вирубані в туфових вулканічних породах і мають протяжність 4500 м. Роботи завершили в 1557 р., коли Середнім володіли вже сини Іштвана – Франциск Стефан і Домінік. Підвали ж іще довго називали «турецькими».
Спочатку підвали були своєрідною оборонною спорудою і відігравали роль схованки для людей з графського двору під час нападу ворогів. Якщо ворогам все ж таки вдавалося проникнути під землю, то людей спеціальними лабіринтами виводили у бік Мукачевого, а через окремі проходи і систему шлюзів запускали воду. Підземелля мали додаткові виходи на поверхню в тихих безпечних місцях.
Пізніше, з XVIII ст., коли потреба в такому захисті людей від ворогів зникла, підвали були перетворені на винні сховища. Вина з цих підвалів відразу ж стали знаменитими і розсилалися багатьом коронованим персонам Європи. У 1711 р., проїжджаючи через Середнє, вперше спробував місцеве вино російський цар Петро І, який відразу став його завзятим любителем. На його прохання тут були куплені виноградники, які увійшли до історії як «царські». Вироблені з урожаю цих виноградників вина цілий рік поставлялися до Петербургу.
Таким чином, підземелля в Середньому понад 300 років є винними підвалами. Це найстаріший і найбільший центр виноробства в Закарпатті. Так як тунелі висічені в пористому туфі, у підземелля постійно проникає свіже повітря. Це дуже важливо для технології витримки натуральних вин за європейськими традиціями (протягом 3-5 років). Усередині підвалів природно утримується постійна температура +12°С, що також є ідеальними умовами для витримки вин.
У радянські часи підвали були націоналізовані, на їх основі був створений радгосп-завод «Середнянський», що прославився марочними винами «Середнянське», «Перлина Карпат», «Троянда Закарпаття». Зараз завод належить АПФ «Леанка».
На сьогоднішній день Середнянські винні підвали занесені ЮНЕСКО до десятки кращих винних підвалів Європи.

Тепер про саму поїздку і власне підземелля.
Спочатку попетлявши вулицями Середнього, потрапляємо на територію АПФ «Леанка» (вул. Шевченка, 6).
Изображение Изображение
Сучасний головний вхід до підвалів розташований прямо у виробничому корпусі
Изображение Изображение Изображение Изображение
Поряд на стіні – схема підземель, доступних для виробничого використання і відвідування.
Изображение

Коротким коридором
Изображение
потрапляємо на «площу» з опорною колоною в центрі. В дальньому правому кутку – «винний бар».
Изображение
З «площі» віялом розходяться головні коридори – навпроти входу (довжиною понад 37 м),
Изображение Изображение Изображение
наліво від «бару» (понад 35 м)
Изображение Изображение
та справа від нього (десятиметровий хід у цілу систему галерей).
Изображение Изображение
Якщо останнім проходом повернути відразу вправо, потрапляємо в тупик, де знаходиться замурований старовинний головний вхід до системи.
Изображение
На його стінах – різьблений у камені і «перекладений» написи про завершення спорудження підземель.
Изображение Изображение
По обидва боки – замкнені «секретні» приміщення для витримки вин.
Изображение

Надалі нашу групу водили різними коридорами, в яких, не маючи схеми, можна заплутатися навіть у назвах, плюс ще постійне «відставання від групи» для фото. Скрізь уздовж галерей стоять сотні дубових діжок різного об’єму – 700, 800, 2000 і навіть 5000 л. «Технологічні люки» в нижніх частинах діжок «заклеюють» за допомогою розігрітого ялового жиру (він один не дає вину стороннього присмаку).
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Найбільша діжка – 10 594 л. При «добовій нормі» споживання вина на одну особу 300 мл (близько 100 л на рік), такої цистерни вистачить одній людині на 106 років.
Изображение

Підвали можна назвати маленьким містом зі своїми вулицями: Потайка, Кирічанінка, Зграя, Арвайка, Бетонка. Деякі підземні вулиці до цих пір зберігають прізвища приватних винарів, які до 1946 р. орендували тут окремі ділянки ходів для витримки своїх вин.
Изображение
Хіба заборонні написи зупинять «нашого» фотографа, який «відстав від групи» …
Изображение
Екскурсія підвалами завершується «святою справою» – дегустацією вин. Так виглядає середнянська дегустаційна зала.
Изображение Изображение
Тут, начебто, бувало чимало «поважних людей» – перші і генеральні секретарі ЦК КПРС, космонавти і т. п.
Наостанок – продукцію заводу можна придбати у фірмовому магазині, розташованому в цьому ж корпусі (сам любитель вин, нагріб, «шо дурний, ледве допер»). В час моїх відвідин найсмачнішим і найдорожчим вином (здається, під 130 грн./л) було «Спокусниця». Хоча, на мою думку, місцевим розливним винам дуже заважає однаковий сторонній присмак, мабуть, «діжки».


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: Підземелля Середнього (Закарпаття)
СообщениеДобавлено: 20 июн 2013, 19:04 
Не в сети
Полковник
Полковник
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 27 авг 2007, 17:22
Сообщения: 4420
Откуда: Львов
Дякую, шановний колего Бера, за черговий фундаментальний звіт!
Також бував у цих підвалах, одного разу навіть у супроводі комерційного директора. Тоді ми дигустували вина безпосередньо з діжок. Виглядало це, приблизно, так, як шофери зливають бензин з баку :D .
Скажу я вам, що дигустувати і знімати односано - дуже непроста справа! :D
А ось у Вас, бачу, все вийшло на вищому рівні! ;) Зі штативом знімали, чи просто на великій чутливості?

А ось схеми підземель, приведеної Вами, у минулі рази на стіні не було. Тож і уявлення про загальну структуру ходів я тоді, на жаль, не мав....

Тепер декілька уточнень:

"Полонених пригнали у Середнянський маєток Іштвана Добо, де вони вирубували кирками та укріплювали підземелля. Роботи велися «до останнього турка», не вижив ніхто."

Байки для туристів. Турки дійсно рубали ці підземелля, але не заради самих підземель. Вони (підземелля) - далекі родичі одеських катакомб. Камінь там добували, в основному, для будівництва замку ну і, можливо , для інших будівельних потреб. Ну а оскільки наші предки не вважали за потрібне нищити родючі с/г землі, видобування велося закритим способом. Безліч аналогічних прикладів - і в "печерних містах" Криму. Тобто, видобувши камінь з-під землі, в результаті отримуєш не одне, а два приміщення: на землі і під землею.

Якщо ворогам все ж таки вдавалося проникнути під землю, то людей спеціальними лабіринтами виводили у бік Мукачевого, а через окремі проходи і систему шлюзів запускали воду.
Теоретично це може та імовірно, але практично - майже нереально. До річки досить далеко і, у такому разі, залишилися б якісь сліди цих гідротехнічних споруд.
Скоріше за все - також байка для туристів.


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: Підземелля Середнього (Закарпаття)
СообщениеДобавлено: 20 июн 2013, 22:59 
Не в сети
Младший лейтенант
Младший лейтенант
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 02 окт 2009, 19:35
Сообщения: 364
Откуда: м.Кагарлик, Київська область
1. "Как ни прискорбно", але я не BERA (тобто, груша :oops: ), а VEGA (взагалі то, альфа Ліри, а ще анаграма мого імені і прізвища) ;) .
2. Дякую за уточнення з приводу турків. Біс його знає, звідки та інформація, що у мене. В екскурсовода та у трьох різних "інет-місцях" була однаковою ...
3. Для поїздок використовую малогабаритні псевдодзеркалки - спочатку Olympus SP-500UZ (6,2 Мріх), тепер Fujifilm FinePix S1700 (12 Мріх). В Середньому знімав останнім. Точно вже не пам'ятаю, але здається в режимі "автоматичного вибору сюжету" (однозначно не з ручними налаштуваннями). Ну, там де зі спалахом - то видно. Але більше люблю знімати без нього "для натуральності", і скрізь використовую "підручний упор" - як стіну, діжку, чи міцно тримаю в руках (бо найчастіше використовую видошукач, а не дисплей). І ще досить часто перезнімаю. А дегустація була після всієї фотосесії ..., та я й по-скромному ...


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: Підземелля Середнього (Закарпаття)
СообщениеДобавлено: 21 июн 2013, 5:34 
Не в сети
Полковник
Полковник
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 27 авг 2007, 17:22
Сообщения: 4420
Откуда: Львов
Ой, дуже вибачаюся за таку халепу з Вашим ніком :oops: - завжди думав, що це маленька літера "r".

Мені, під час останнього візиту в 2008 році, пощастило придбати там справжню "Троянду Закарпаття". Коштувала на ті часи не дешево - близько 80 - 100 гр, але потім мої знайомі оцінили її смак!


Вернуться к началу
 Профиль  
 
Показать сообщения за:  Поле сортировки  
Начать новую тему Ответить на тему  [ Сообщений: 4 ] 

Часовой пояс: UTC + 2 часа


Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 1


Вы не можете начинать темы
Вы не можете отвечать на сообщения
Вы не можете редактировать свои сообщения
Вы не можете удалять свои сообщения
Вы не можете добавлять вложения

Найти:
Перейти:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Русская поддержка phpBB
free counters